HCI Portfolio | Niels van der Wal

Een greep uit wat er mogelijk is met Human Computer Interaction

Augmented & Virtual Reality | Opdrachten | Unity

Wat is Unity?

Voordat ik aan de slag ga met Unity wil ik eerst even uitleggen wat dit programma precies kan. Unity is een game-engine die je kunt gebruiken om games voor verschillende platformen te ontwikkelen. Ondersteunde platformen zijn: pc, console,  mobiele apparaten als websites. De kracht van Unity zit hem in de zogenaamde “Asset Store” waarin de community een gigantisch aanbod ondersteund aan 3D objecten, animaties, audio en scripts. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om een toffe game in elkaar te zetten.

Met Unity kun je vrij eenvoudig een eigen game maken. In het komende artikel ga ik hier aandacht aan besteden. Let wel op, dit is geen tutorial maar meer om een snel overzicht te geven van wat er mogelijk is met deze engine. Klaar voor? Let’s go!

In den beginne

In deze game-engine ben je een soort god. Ik moet namelijk beginnen met een landschap maken. Dit landschap kun je daarna zelf vorm gaan geven door bijvoorbeeld bergen te maken.

Unity landschap

Nadat je het landschap vorm hebt gegeven zul je een camera moeten plaatsen om je landschap meer gedetailleerd te kunnen bekijken. In dit geval heb ik een camera geplaatst met een first person perspectief waardoor je kunt kijken door de ogen van een persoon. Het opvallende is dat je heel lastig diepte kunt zien doordat alles dezelfde textuur (texture) heeft. Gelukkig zorgen de schaduwen van de bergen nog voor enig contrast.

In game view met first person perspectief

Het leuke van deze game-enige is dat je objecten kunt toevoegen en deze kunt laten gedragen zoals jij dat wilt. In het onderstaande filmpje zie je dat er objecten zijn toegevoegd. Deze objecten ga ik manipuleren door de eigenschappen te veranderen. Zo heb ik het gedrag van de kubus veranderd zodat het gaat stuiteren zodra er impact met een ander object is. Ook speel ik met de zwaartekracht door deze aan en uit te zetten.

Gelukkig is er nog veel meer mogelijk met Unity. Je kunt namelijk ook zelf een script schrijven die de interactie met objecten beschrijft. In het onderstaande voorbeeld zie je een script die ervoor zorgt dat de tank explodeert zodra je erbij in de buurt komt.

Uitwerking in code:

 

Tijd om te experimenteren

Dan is het nu tijd om een beetje maf te gaan doen. Ik ben erachter gekomen dat je blijkbaar ook andere voertuigen kunt besturen, mits daar een goed script voor is geschreven. Wat je daarvoor moet doen is de camera verplaatsen naar dat object en de afstand te verplaatsen naar een third-person perspectief. Zie in het onderstaande filmpje de uitwerking.

Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt gekregen van wat er allemaal mogelijk is met Unity.

Wil je ook met Unity aan de slag? Unity is gratis te downloaden voor persoonlijk gebruik. Check hiervoor de website https://unity3d.com.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 HCI Portfolio | Niels van der Wal

Thema door Anders Norén