HCI Portfolio | Niels van der Wal

Een greep uit wat er mogelijk is met Human Computer Interaction

Artificial Creatures | Opdrachten | Onderzoek | Reflectie

Arduino uitwerking opdracht 11

Het doel van de opdracht was om doormiddel van 2 verschillende knoppen een servo linksom of rechtsom te laten draaien. Dit is ons gelukt en hiervan is een filmpje gemaakt.

Ewout heeft op een experimentele manier zijn creativiteit in dit filmpje gebruikt. Maar ach, het resultaat is te zien op 00:39 seconden.

Code uitwerking opdracht 11


Het homeostasis-model van een printer:

De bedoeling van deze opdracht is om een homeostasis-model toe te passen op een printer. Bij het maken van een homeostasis-model ga je uit van verschillende behoeften van het apparaat. Bij het maken van het model worden de acties bedacht die het apparaat uitvoert en de externe prikkels die het ontvangt en welke invloed dat heeft op de behoefte. Here we go:

Printer

De printer werkt voor zijn baasje. Hij is heel erg trouw, want hij wacht netjes tot zijn baasje hem opdraagt om een actie uit te voeren. Eigenlijk vult de printer het meeste van zijn tijd met wachten. Maar als hij eenmaal de opdracht krijgt van zijn baasje, dan gaat hij er helemaal voor. Met zijn snelle inktkoppen schetst hij de mooiste plaatjes op papier en spuugt hij het uit. Vol trots wacht hij tot zijn baasje zijn kunstwerk goedkeurt. Vind zijn baasje het niet mooi? Dan doet hij het gewoon opnieuw, en opnieuw en opnieuw. Hij weet van geen ophouden. Zelfs als zijn baasje 100 kopieën wilt dan geeft de printer niet op. Echt een volhouder.

De printer heeft ook voeding nodig, anders doet hij niets en wordt hij sloom of weiger hij dienst. Daarvoor eet hij een beetje stroom. Het liefst stroom uit een stopcontact. Maar heel soms kan hij ook genoeg snoepen van een USB-kabel. Naast stroom eet hij ook veel papier, althans eten, eigenlijk kauwt hij er alleen op, want hij spuugt het daarna vol trots weer uit. Inkt drinkt de printer wel aan de lopende band, het liefste die van het dure merk waarvan hij gemaakt is. Maar dat vindt zijn baasje niet zo een goed plan. Het liefste koopt hij van die goedkope inkt bij een website met een cliché naam “123inkt, maar dat vindt de printer niet zo lekker en daar kan hij zelfs stuk van gaan. Dat vindt hij niet leuk.

De printer kan ook nieuwe trucjes! Zo kan hij tegenwoordig via WiFi de opdrachten van zijn baasje ontvangen. Zijn baasje hoeft alleen maar tegen de laptop te zeggen dat hij een afbeelding wil printen en dan vertaald de laptop dit naar de printer. Vervolgens gaat de printer ijverig aan de slag. Ook kan de printer een fax ontvangen, maar dat is een beetje ouderwets. Dat vindt zijn baasje ook.

Daarnaast kan de printer nog een ander trucje waar hij helemaal van oplicht. Zo kan hij als iemand een papiertje op zijn venster legt een kopie maken van dat papiertje. Wanneer je op het goede knopje drukt dan raakt de printer helemaal in zijn nopjes en begint hij te stralen. Deze stralen zijn zo licht dat hij het licht weer op kan vangen en vervolgens kan zien wat er op het papiertje staat. Daarvan kan hij vervolgens een kopie maken. Echt heel erg knap!


Eigen onderzoek – computers en leren

In de trant van artificial creatures hoort natuurlijk artificial intelligence. Om die reden wilde ik meer te weten komen over de roots van AI en wat de gevolgen kunnen zijn. Ik kwam een mooie TED-talk tegen over dit onderwerp en deze licht ik hier toe met wat ik ervan vind.

In 1956 wilde A. Samuel een computer leren om een potje schaak te spelen en hem vervolgens in te laten maken. Hij liet de computer 1000en keren tegen zichzelf (de computer) spelen om te leren schaken.  In 1962 kon de computer de staatskampioen verslaan in schaak.

Op het moment worden er dagelijks doelstellingen opgezet om machine learning te gebruiken om deze doelstellingen te verwezenlijken. Google was één van de eersten die machine learning gebruikte. Dat vind ik interessant, want het is iets dat wij hedendaags veel gebruiken. Zo zie je tegenwoordig ook veel andere software die dat doen zoals Netflix en Amazon om jou suggesties te geven van dingen die jou leuk wellicht interesseren.

Machine learning zou onderscheid moeten kunnen maken tussen een mens en een boom. Op dit moment kan dat. We kunnen computers laten leren. Zo kunnen computers nu ook en betere prognose geven van de levenstijd van een terminale patiënt. Dat is natuurlijk heel erg fijn.

Echter zitten er ook nadelige gevolgen aan machine learning. Want wat gebeurt er als computers slimmer worden dan wij? In het filmpje van Nick Bostrom wordt er op een leuke manier uitgelegd wat de gevolgen zijn van computers die kunnen leren en de steeds uitdijende technologie.

Hij begint te vertellen met dat wij als mens heel erg kort op aarde zijn. Als we zouden voorstellen dat we pas 10 minuten op aarde zouden zijn, dan zou de industriële revolutie 2 seconden geleden gebeurd zijn. Hij geeft aan dat wij op het moment op het randje zitten van een gigantische ontwikkeling. Namelijk “machine super intelligence”. Op het moment programmeren wij simpelweg de acties die een computer moet doen. Wij bieden alle bouwstenen aan. Tegenwoordig gaan we steeds meer naar machine learning. De AI is niet meer gelimiteerd aan 1 domein, hij kan dus zelf bepalen welke acties het uit gaat voeren en dat heeft gevolgen.

De gevolgen kun je zelf wel een beetje inzien als je het volgende begrijpt. Een mens kan denken dankzij neuronen. Een neuron kan ongeveer op 200hertz werken. Terwijl hedendaagse transistoren 2000gigahertz kunnen verwerken. Ook is een brein gelimiteerd aan de grootte van een hoofd. Terwijl een computer zo groot zou kunnen zijn als een gebouw. Een supercomputer met intelligentie zou dus heel veel malen slimmer kunnen worden dan wij. Op een gegevens moment worden wij afhankelijk van het computersysteem en dat wordt gevaarlijk. Stel dat een computer kan denken, geen empathie kent en hij heeft ons niet meer nodig? Dan is het voor ons einde verhaal.


Reflectie

Artificial Creatures vind ik een ontzettend interessant onderwerp en ik ben erg benieuwd naar wat de komende ontwikkelingen gaan worden. Zouden wij het nog mee gaan maken dat we in de watten worden gelegd door een robot butler, dat onze huisdieren vervangen zijn door mechanische dieren en dat onze doctoren kunnen genieten an een borreltje op het strand en dat hoogwaardige en zeer precies machines hun operaties uitvoeren?

Ik denk van wel. Ik gok dat het nog 20 jaar gaat duren of een aantal van deze dingen is al gerealiseerd. Ik hoop ook dat Artificial Creatures het onderwerp wordt tijdens de labweken. Want ik kan niet wachten om zelf aan de slag te gaan met AI en het maken van robots!

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 HCI Portfolio | Niels van der Wal

Thema door Anders Norén