HCI Portfolio | Niels van der Wal

Een greep uit wat er mogelijk is met Human Computer Interaction

Computer Vision | Eigen onderzoek

Computers die kunnen zien en herkennen

Er is veel te vinden over Computer Vision. Maar het meeste heb ik geleerd over dit filmpje waarin Feri-Fei Li in een Ted Talk verteld over hoe zij, haar team en talloze vrijwilligers het voor elkaar hebben gekregen om een computer een plaatje voor te schotelen die hij vervolgens ziet en daarover verteld over wat er op dat plaatje gebeurt.

Het interessante is dat de computer daadwerkelijk de objecten herkend op een foto. Echter is gebeurt er nog zoveel meer op de foto wat de computer niet kan herkennen. Zo is de emotie van het kind lastig te bepalen en kan het niet zien wat voor taart het is. Computer Vision is dus al een heel eind, maar het is nog verre van perfect.

 

Zelf rijdende auto’s en een beetje meer

Autonoom rijdende auto van Google

Autonoom rijdende auto van Google

Het is geen nieuws meer dat Google, Tesla, Audi en nog 25 andere (auto)fabrikanten, druk in de weer zijn om de autonoom-rijdende auto op de markt te brengen. Zelfs Apple is stiekem bezig, althans dat wordt door velen gedacht. Er zou een zogenaamd project Titan aan de gang zijn. Al deze auto’s maken gebruik van Computer Vision, ze moeten immers beelden registeren en herkennen die ze onderweg tegenkomen en daarmee beslissingen afwegen om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen. Als de auto zou moeten kiezen tussen twee objecten om tegenaan te crashen is het wel zo handig als hij kiest voor het paaltje en niet voor een voetganger op een zebrapad bijvoorbeeld.

Maar goed, we dwalen af. Wat mij opviel na wat onderzoek over dit onderwerp is dat de auto’s niet alleen zelf kunnen rijden, remmen en bochten maken, maar straks ook zelf kunnen toeteren! Hoe gaaf is dat?! Nu kun je nooit meer een boete uitgeschreven krijgen als je toetert naar je zwaaiende vrienden, terwijl een politieauto net de hoek om komt sjezen. Zeg ook maar dag tegen de momenten waarop je een dikke vinger krijgt van de bestuurder voor je omdat je driftig aan het toeteren bent omdat je haast hebt om op tijd te komen en je voorganger weer eens niet doorrijdt. En zeg maar hallo tegen de toekomst, de toekomst waarin je je ongeduldige auto de schuld mag geven!

In het meiverslag over het autonome-auto-project van Google wordt er vermeld dat het bedrijf bezig is hun auto’s te leren om te toeteren in gepaste situaties. Google geeft aan dat de toeter voorheen alleen te horen was aan de binnenkant van de auto zodat andere weggebruikers niet verward werden wanneer de auto ongepast zou toeteren. Maar dat is verleden tijd: Google is klaar om hun toeter de wereld in te laten galmen.

Oké, oké, ik moet toegeven dat een driftige auto of een auto met een ochtendhumeur niet helemaal is waar Google op inzet, maar ze zijn wel degelijk bezig om de auto een persoonlijkheid mee te geven. Zo zijn er verschillende manieren van toeteren. Wanneer een voorganger bijvoorbeeld zachtjes naar achteren rijdt zal de auto twee snelle “vriendelijke” toeters laten klinken, terwijl een urgente situatie een “dringende” luide en lange toeter veroorzaakt. De insteek van Google is om een geduldige, doorgewinterde persoonlijkheid aan de auto mee te geven.

Ook wil het bedrijf de auto een soort zoemend geluid meegeven om voetgangers te attenderen op de auto. De elektrische auto’s zijn namelijk vrijwel geluidloos en hebben niet hetzelfde geluid als brandstof aangedreven auto’s. De bedoeling van het zoemende geluid is om een beetje persoonlijkheid mee te geven. Er is zelfs geëxperimenteerd met het geluid van een Orca!

Rachel Dicker. 2016. Google’s Self-Driving Cars Are Learning to Honk. [ONLINE] Beschikbaar op: http://www.usnews.com/news/articles/2016-06-02/googles-self-driving-cars-are-learning-to-honk. [Geraadpleegd 3 juni 2016].

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 HCI Portfolio | Niels van der Wal

Thema door Anders Norén