HCI Portfolio | Niels van der Wal

Een greep uit wat er mogelijk is met Human Computer Interaction

Augmented & Virtual Reality | Onderzoek

MIJN ERVARING

Niet zo lang geleden mocht ik de HTC Vive proberen. Voor degene die de Vive niet kent. De realisatie van dit product is een unieke samenwerking met HTC en Valve (ook wel bekend van het gameplatform STEAM). De Vive schijnt volgens de echte kenners op het moment de beste VR-bril op de markt te zijn. Dit komt voornamelijk door de hoge refreshrate, de uitstekende motion tracking en de waanzinnig goed werkende controllers. Je kunt namelijk met beide handen een controller vasthouden en deze worden vervolgens in game geregistreerd.

In het onderstaande filmpje zie je een filmpje wat ik gemaakt heb tijdens een avondje gamen met collega’s. Één van mij collega’s had net de HTC Vive binnengekregen en wilde hem graag aan ons laten zien. In het filmpje zie je een game waarvan ik de naam even niet meer weet. Maar het doel was om een schip te beschermen van een vliegende robot invasie. Je moest proberen om de robots uit de lucht te schieten. Als je drie keer geraakt was, was je game over en moest je opnieuw beginnen. Elke ronde die je overleefde zorgde voor een nieuwe ronde waarbij de moeilijkheidsgraad omhoog ging. Zodra je je controller achter je rug stopte pakte je een groot schild beet en kon je de laserstralen van de robots tegenhouden. Voor de atletische gamers onder ons kon je proberen weg te springen. Dit was een beetje a la Matrix style. Zo lukte het een aantal collega’s om een laserstraal die rakelings langs het hoofd schoot te ontwijken.

Op de achtergrond zie je het beeld dat degene met de bril opheeft ook ziet.

Het bijzondere van de ervaring met de bril op is de accuratesse die de controller in combinatie met de bril heeft. Je kon heel gericht schieten en het beeld was levensecht.

Een ander voorbeeld van de super goed werkende controls was de game Bowlsinger. Hierbij was het de bedoeling om je kasteel te verdedigen met pijl en boog tegen geanimeerde poppetjes. De precisie waarmee je de mannetjes kon raken met de pijl en boog was verbluffend!

Hoe zit het met andere controls?

Voor mijn onderzoek wil ik kijken naar andere controllers voor VR. Ik kwam een aantal dingen tegen:

Je eigen handen kunnen zien in VR

Leap Motion van Orion

Leap Motion van Orion

Als toevoeging op de Oculus Rift kun je een sensor genaamd “Leap Motion” van Orion toevoegen/opplakken. Deze Sensor kan je jouw eigen handen registeren en vervolgens portretteren in een virtueel landschap. Daarna kun je met bepaalde gestures interactie hebben in die wereld. Zo kun je een blokje creëren door met je vingers naar elkaar te gaan en deze vervolgens uit te trekken.

Meer info: https://www.leapmotion.com/product/vr

HTC Vive en haar controllers

De Vive gebruikt 2 controllers, VR bril en een aantal Motion Trackers om nauwkeurig je locatie te bepalen. Op die manier kan er berekend worden op welke positie je controllers zijn in het spel en kun je ze in VR zien. Zo nauwkeurig zelfs dat je ze op de grond kunt leggen en weer oppakken. Je grijpt precies waar je ze zou verwachten waar ze liggen.

HTC Vive Motion Tracker

HTC Vive Motion Tracker 

Oculus Rift en haar controls 

De Rift had in eerste instantie niet persé een eigen controller. Hiervoor waren vaak andere controllers koppelbaar. Denk hierbij aan de controller van de Xbox One voor casual samen, een racestuur van racegames en een replica van een wapen voor shooters. Echter zie ik net op de website van Oculus dat ze een nieuwe controller hebben ontwikkeld.

Oculus controller genaamd: Touch

Oculus controller genaamd: Touch

Het lijkt verdacht veel op de controller voor de HTC Vive, maar kent een iets andere benadering qua techniek. Waar de Vive gebruikt maakt van “lichthouse Tracking”, maakt de Oculus gebruik van “constellation tracking”. Het is een vrij complexe techniek, maar simpel gezegd werkt het zo:

“De ontvanger, die is voorzien van Infrarood sensoren, pikt signalen op van de Infrarood Leds die op de Rift Headset aanwezig zijn. Deze Infrarood Leds zenden hun licht in een specifiek patroon uit. Dit licht wordt gedetecteerd door het Base Station die op baisis van het patroon in staat is om de exacte positie te bepalen. Voordeel van deze techniek is dat het een zeer lage latency kent en hiermee dus ook de kans op Motion Sickness sterk verkleint.”

Aldus een artikel op vrwereld.nl

 

Conclusie

Ik ben van mening door de ervaring die ik heb opgedaan met verschillende controllers zoals die van de HTC Vive, de Google Cardboard, Xbox One en die van de PS4, dat de Motion Tracking van de HTC Vive een geweldige ervaring biedt in een wereld waarbij je levensechte voorwerpen niet kunt zien en dus moet simuleren alsof je ze in game bij je draagt.

Echter denk ik wel dat je handen altijd het meest organisch zijn. Zo zou je bij een racespel niet persé een stuur ik je handen moeten hebben, maar het simpelweg simuleren van het stuur en dan je handen houden alsof je een stuur vasthebt zou al voldoende moeten zijn. Echter biedt iets met houvast wel een realistischere en betere ervaring. Ik denk dus dat we moeten wachten tot van beide systemen de pluspunten verwerkt kunnen worden tot één controller. Denk hierbij aan een controller waarbij je alsnog hand gestures kunt maken zoals je duim opsteken en zwaaien, maar dat je alsnog iets hebt om vast te pakken en in te knijpen.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 HCI Portfolio | Niels van der Wal

Thema door Anders Norén