HCI Portfolio | Niels van der Wal

Een greep uit wat er mogelijk is met Human Computer Interaction

Excursie

Futures – open lab expo

Vrijdag 3 juni 2016, studenten van de opleiding Media Technology aan de Leiden University hebben een expo opgezet waarbij hun ideeën van toekomstige technologieën worden gepresenteerd. Met alle tweede klassen is ons gevraagd of we hierbij aanwezig willen om inspiratie op te doen voor onze eigen expositie over 2 weken.

We komen aan in Leiden op de middelstegracht 36. Het eerste wat we zien is een relatief oud bouwwerk en Joël, de docent die ons zou verwelkomen. We krijgen een korte introductie over wat we kunnen verwachten en dat we in enkele momenten naar binnen mogen. Ondertussen word ik afgeleid door een man in een lang zwart leren gewaad die naar buiten loopt. Ik grap tegen Mike, “hij komt zo de Matrix uitgelopen, die staat hier dus blijkbaar ook” en de toon was weer gezet. We mogen naar binnen en daar wordt ons de precieze bedoeling uitgelegd van de expositie. De studenten hebben alleen of in groepjes een project uitgewerkt met verschillende redenen. Het ene concept moest dienen als bewustwording van wat technologie allemaal kon doen, een ander doel was om hun idee van de toekomst weer te geven, een andere wilde graag een utopia laten zien en iemand anders weer een dystopia.

Na deze introductie mogen we rond gaan neuzen. Ik besluit om rustig aan alle projecten te doorlopen en er zoveel mogelijk uit te proberen. Het eerste project waarmee ik in aanraking kom is een demonstratie over hoe de wereld kon eindigen. Om de demonstratie te starten drukt een klasgenootje op een grote rode knop en we zien op bord met uitgeboorde gaten en daarachter ledlampjes hoe de wereld eindigt. Voorbeelden hiervan zijn een epidemie (groene lampjes die zich langzaam verspreiden vanuit Europa door naar andere continenten), een overstroming (blauwe lampjes die als een golf vanuit de zee het land langzaam blauw kleurden) en oorlog waarbij je schietgeluiden hoort en alles langzaam bloedrood kleurt.

Expositie_klokken

Expositie met tikkende klokken. Klokken stoppen met tikken zodra je dichterbij komt.

Het volgende project waar ik tegenaanloop is een  rijtje met klokken. Zodra je in de buurt van de klokken komt stopt de klok met tikken. Onder de klokken zit een sensor kan registreren hoe dichtbij je bij de klokken staat. Het idee erachter is dat je een moment neemt om stil te staan bij alles wat nu is en wat er nog gaat komen in de toekomst. Ik vind het idee wel tof en bedenk me dat het inderdaad niet gek is om even stil te staan bij alles wat er om je heen gebeurt en wat er nog gaat komen.

Stralingsmeter

 

AI - expo

 

Daarna loop ik langs nog een aantal andere projecten. Van die projecten vallen er drie erg op. De eerste zijn kleine robots met een kunstmatige intelligentie. Wanneer je in de buurt komt gaan hun kopjes omhoog en kun je met ze “spelen”. De robots worden heel enthousiast als je in de buurt komt. Het grappige is dat elke robot een eigen persoonlijkheid lijkt te hebben. De linker robot lijkt heel schuw en wil niet zo snel naar boven toe komen. Terwijl de middelste juist heel enthousiast naar boven gaat zodra je met je hand in de buurt van zijn ogen komt. De rechter is een beetje het gemiddelde van de twee. Hij lijkt wat meer onvoorspelbaar wanneer hij enthousiast reageert en wanneer niet. Volgens de maker is het best bijzonder dat ze allemaal een andere persoonlijkheid hebben. Alle drie de robots zijn namelijk blootgesteld aan dezelfde factoren tijdens het leerproces. Ze vermoed dat het iets te maken heeft met de hardware en de afstellingen ervan. Zo zou de ene iets beter kunnen zien dan de andere robot of misschien komt het doordat bij de andere het elastiek iets elastischer is en er in de leerperiode meer beweging mogelijk was.

Winnaar

Maar er is voor mij één project dat de meeste indruk heeft gemaakt. Ik loop de trap op bij de expositie en daar zie ik jongen zitten met een uitstraling van “Whatever… Deze expositie boeit me niet zoveel”. Ik begin met hem te kletsen en hij vertelt me het gaafste en meest creatieve verhaal dat ik op de expositie heb gehoord. Hij heeft een ouderwetse speaker gemaakt waaruit muziek komt in een vrolijk lift-achtig deuntje. Stel je zo een jazz deuntje voor die je hoort terwijl je 132 etages omhoog moet met de lift. Je snapt wat ik bedoel denk ik.

Dus ik vraag hem wat er zo futuristisch is aan zijn concept. Ik zie immers een ouderwetse radiospeaker staan. Hij zegt: “deze speaker speelt een muziekje dat wordt bepaald door data van buitenaf zoals de huidige koers van de euro ten opzichte van de dollar, het weerbericht en nog een aantal andere factoren.” In andere woorden wordt dit nummer gebaseerd op realtime data die beschikbaar is en aan de hand daarvan worden akkoorden afgespeeld. Zo zit er een zware bassnaar / toon in zodra het bewolkt is. Met zonnig weer is deze bassnaar een hogere toon en als het half bewolkt is dan zit het er precies tussenin.

Hij legt mij uit dat hij, na redelijk wat oefenen, in staat is om al deze data te begrijpen en kan mij dus vertellen wat voor weer het is, of zijn trein vertraging heeft en of hij zou moeten investeren in de euro of vooral niet. Deze data wordt gehaald vanaf het internet. Hij laat zijn programma de data uitlezen die een weerberichtwebsite bijvoorbeeld laat zien. Ik vermoed dat hij API’s o.i.d. gebruikt.

Ik ben hier achteraf erg van onder de indruk en ik geloof dat wij in de toekomst misschien wel in staat zijn om gegenereerde muziek te begrijpen. Zo zou je door een winkelcentrum kunnen lopen en aan de hand van de muziek kunnen horen en begrijpen of het al veilig is om naar buiten te gaan doordat het gestopt is met regenen. Hierdoor hoef je niet meer op een telefoon of andere gadget te kijken.

Externe data omgezet in muziek.

Externe data omgezet in muziek.

Achtergrond informatie

Dit project is gemaakt door Matthijs Hilgers, student aan de opleiding Media Technology bij Leiden University.

Een ander interessant project van hem laat een programma de personal space van een persoon visualiseren:

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 HCI Portfolio | Niels van der Wal

Thema door Anders Norén