HCI Portfolio | Niels van der Wal

Een greep uit wat er mogelijk is met Human Computer Interaction

Wearables | Huiswerk | Onderzoek

Bedenken van een concept

Deze week combineer ik de huiswerkopdracht samen met het onderzoek. Vanuit school hebben wij de opdracht gekregen om uit twee onderwerpen te kiezen: sociale interactie en voelen als nieuw communicatiemiddel. Ik vind het eerste onderwerp het meest interessant omdat hier biomedische gegevens mee gepaard gaan. En ik loop al een tijdje met een interessant concept rond.

De date ketting

Het idee dat ik hierbij had is als volgt: je vult gegevens in om een profiel van jezelf te maken. Denk hierbij aan hobby’s, kinderwens, sport, favoriete eten en allerlei andere clich√© onderwerpen die passen bij een datingswebsite. Zodra je die gegevens hebt ingevuld doe je een ketting om je nek met een hartje erop. Zodra je bij iemand in de buurt komt waarmee je een match bent begint je ketting te gloeien. Op die manier kun je iemand tegen het lijf lopen en heb je direct een gespreksonderwerp om over te beginnen, namelijk achter elkaars interesses zien te komen.

Biometrische gegevens

Het bovenstaande concept is vrij eenvoudig uit te breiden door er een extra dimensie aan toe te voegen. Want er is letterlijk chemie nodig om tussen twee personen verliefdheid te laten ontstaan. Met behulp van een wearable zou je bepaalde data van jezelf en anderen uit kunnen lezen. Ik denk dat het heel gaaf zou zijn als een wearable jouw hormonen (dopamine, adrenaline, phenylethylamine en norepinephrine) uit zou kunnen lezen en daaruit wijs kan maken of je verliefd bent of niet.

Sterker nog. Je zou zelfs het gedrag kunnen laten uitlezen. Mannen en vrouwen vertonen namelijk typisch gedrag wanneer ze verliefd zijn. Zo wordt er…

  • …vaker oogcontact gemaakt;
  • …degene waarop je verliefd bent vaker in de gaten gehouden;
  • …extra vaak om grapjes gelachen van de ander;
  • …lichaam wordt naar de persoon toegedraaid;
  • …de pupillen gaan sneller heen en weer;
  • …veel meer geglimlacht;

In de praktijk moet de wearable iemand moeten kunnen koppelen op basis van overeenkomstige interesses. Op dat moment licht de ketting van jou en je mogelijke match op met een oranje-achtige gloed. Nadat je een goed gesprek hebt gehad met die persoon dan zou het goed kunnen dat de ander (of jij) verliefd begint te raken. De wearable meet dit aan de hand van de hormonen, stijgende hartslag en het gedrag dat er vertoont wordt. Super praktisch want nu is er voor de zware contactgestoorden ook een mogelijkheid om een vriendin te vinden!

Snelle schets storyboard

Bronnen

Roberta. 2009. Kenmerken verliefdheid. [ONLINE] Available at: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/32133-kenmerken-verliefdheid.html. [Geraadpleegd op 5 juni 2016].

Rachel van de Pol. 2012. De lichamelijke effecten van verliefdheid. [ONLINE] Available at: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/seksualiteit-en-relatie/de-lichamelijke-effecten-van-verliefdheid/. [Geraadpleegd op 5 juni 2016].

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 HCI Portfolio | Niels van der Wal

Thema door Anders Norén